Заточення різального інструменту

Категорія  Будинок  |  Виконання робіт 25.03.12

Всі ріжучі інструменти в залежності від того, який прийом застосовується для загострення, можна розділити на два види. Перший це «ножі», а другий вид це «різці».

Виробляємо заточування ножів

Відразу варто зауважити, що якщо ніж сильно затуплений або новий, то починати заточку необхідно з застосування грубого каменю. Для того щоб заточка ріжучого каменю була виконана добре, необхідно всього лише навчитися витримувати однаковий кут в процесі руху леза по точильного каменя. Не варто точити ножі з використання високобортні точильного круга. Він в одну секунду опускає і перепалює ріжучу кромку.

Перед початком заточення, необхідно намочити точильний камінь водою. Потім розташуємо його на старі газети або в поглиблення і починаємо ножем водити уздовж каменя. При цьому дотримуємося кут заточки.

Багато проводячи заточку, виконують це ділянками, не замислюючись що роблять помилку. У цей випадку, при заточуванні не відбувається точного переходу, в результаті чого з'являються сходи, не дозволяють надалі ножу добре різати. Процес заточування необхідно проводити до того часу, поки на кромці не вийде задирок, загорнутий вгору. Після цього, необхідно перевернути ніж і точити з іншого боку. Коли і друга сторона отримає задирок, варто продовжувати процес заточки, який вимагає більш дрібного абразиву.

Після дрібного каменю, необхідно перейти на наждачний папір, яку варто постелити на гладку поверхню.

Точім стамески і рубаночние інструменти

Заточка такого ріжучого інструменту як рубаночние залізяки і стамески, має багато спільного, так як і інструменти дуже схожі. Спочатку, перед самим процесом, ріжучу кромку необхідно спрофілювати. На сьогодні, найефективнішим способом точіння даного інструменту, є використання високоспритні Електроточило.

У процесі, не варто витончувати кромку залізяки до появи ріжучої кромки. Справа в тому, що тертя об метал абразиву, призводить до сильного нагрівання першого і коли будуть проходити спроби заточування на високооборотному камені, відбудеться моментальний відпустку кромки, а інструмент буде зіпсований.

Для того щоб дотримати необхідний кут при заточуванні залізка для рубанка, можна використовувати болт з двома гайками.

Заточує пили по дереву

Купуючи пили по дереву, варто відразу враховувати той факт, що вони продаються не дуже гострими. У тому випадку якщо пила не розлучена, то в обов'язковому порядку це необхідно зробити. Якщо ви не маєте в своєму розпорядженні спеціальним обладнанням, то можна скористатися звичайними плоскогубцями.

Для того щоб заточувати зуби пилки, використовується тригранний напилок. Напилок утримують так, щоб ріжуча кромка мала кут 60-45 градусів. Як показує практика, заточувати зуби необхідно спочатку з одного боку, а потім перевернувши, з іншого.

Щоб процес заточки був виконаний з максимальною якістю, проводити його краще на самоті і без зайвих відволікаючих чинників, наприклад музики. Такий підхід допоможе дотримати правильний кут заточування і не допустить появу важко гояться травм.

Якщо в процесі заточування пили, ви відчули, що вона прагне піти у сторону, необхідно звернути увагу на розводку зубів, вона виконана не якісно. Це можна виправити, шляхом розведення зубів на більший кут.

Заточує пиляльні диски

Дискові пилки для заточування можна виймати з циркулярної пили або верстата, а можна залишати в станку. Якщо ви вирішили використовувати другий випадок, необхідно подбати про безпеку і висмикнути вилку з розетки. Сам диск, за допомогою деревинок, необхідно подклініть, притиснувши їх до зубах. Заточка першого зуба дуже важлива. Запам'ятовуйте, як ви це робите, аж до кількості рухів інструментом. Наступні зуби необхідно точити також. Якщо ви вирішили зняти диск з верстата, то заточка буде проходити точно також як і у верстаті, тільки пилу необхідно затиснути в лещата.

Після того як заточка проведена, необхідно провести контрольний розпил непотрібної деревинки. Якщо в процесі з'явиться шум або нерівна подача, необхідно звернути увагу на висоту зубів. Вона повинна бути однаковою. Якщо різниця у висоті занадто очевидна, необхідно акуратно зменшити занадто довгі.

Заточує фрези

Фрези заточуються по передній або задній поверхні.

Перед тим як приступити до заточенню фрези, необхідно прибрати направляючий підшипник, в гіршому випадку, можна зіпсувати інструмент.

Фасонні кінцеві фрези, як правило, заточуються по передній поверхні. Проводиться заточка алмазним бруском або наждачним папером.

Заточка різця

Токарні різці, як правило, загострюються з передньої і задньої поверхні. Однак необхідно враховувати, що різець до низу звужується, саме тому, для того щоб бічні площини не стикалися із заготівлею, контакт необхідний тільки по ріжучої грані.

Заточує свердло

При заточуванні свердла, необхідно враховувати кут сходження ріжучих граней. Саме під цим кутом необхідно тримати свердло при заточуванні.

Свердло необхідно заточувати з великою точністю. Заточка свердла, яка проводиться по задній поверхні, має назву одинарною. При цьому методі в центрі залишається перемичка, яка скоблить метал, а не ріже. Якщо її трохи підточити, швидкість свердління зросте. Методів подточка перемички досить багато. Проте варто зазначити, що при заточуванні перемички, необхідно в обов'язковому порядку використовувати захисні окуляри.

При заточуванні різального інструменту, існують різні електроточіла і заточувальні верстати. Спочатку необхідно вибрати обладнання, що досить просто. Для того щоб в процесі заточування вийшов необхідний результат, в обов'язковому порядку вивчіть всі тонкощі процесу. Важливо дотримуватися техніки безпеки в момент роботи з подібним обладнанням.



Читайте також:

Корисне

© 2012 Щоденний пізнавальний журнал про ремонт
Hosted by uCoz