Технологія приготування різних видів клею
Як приготувати клей? Як часто постає це питання під час ремонту. Адже потрібно правильно підібрати компоненти і не порушити технологію. З нашого матеріалу ви довідаєтеся кілька рецептів клеючих складів, які можна приготувати в домашніх умовах.
Універсальний клей
Рецепт цього клею відомий ще з дореволюційних часів, саме тоді він і отримав свою назву - сіндетікон. Склад придатний для склеювання з деревом самих різних матеріалів.
Для його приготування вам буде потрібно: 120 г столярного клею, 120 г цукру, 30 г гашеного вапна, 450 мл води.
Розчинити цукор у воді, додати вапно і нагрівати, помішуючи, протягом години. Прозорий розчин злити і додати шматочки столярного клею. Коли клей набубнявіє, його варять до повного розчинення клею.
Клейова столярна паста
Служить для склеювання дерева з металом, склом, каменем і т. п. В гарячий столярний клей додати дрібно просіяне деревну золу до отримання густої пасти.
Водотривких клей
Натуральна оліфа або льняне масло (1 частина) додається в гарячий столярний клей "(4 частини).
Казеїновий клей з сухого порошку
1 частина готового сухого порошку казеїну заливають в чистій скляному посуді 1 частиною води і залишають на 3:00. Потім розчиняють 1 частину бури в 7 частинах гарячої води і заливають нею казеїн. Суміш підігрівають на водяній бані до 60-70 ° С, безперервно помішуючи. Клей можна використовувати через 40-50 хвилин після його зняття з вогню - протягом цього часу він повинен відстоятися.
Казеїновий клей з молока
Призначений для склеювання дерева, кераміки та фаянсу, а також різних пластмас. Казеїн - білкова речовина молока, зазвичай він продається у вигляді порошку, але його легко можна приготувати самому наступним чином:
Знежирене молоко ставлять у тепле місце до настання закисання і потім фільтрують через промокальний папір або вату. Казеїн залишається на папері. Його промивають у м'якій воді, потім, зав'язавши в тряпочку, кип'ятять для видалення жиру. Потім казеїн розкладають на папері і сушать при кімнатній температурі. Після цього можна приступати до приготування клею. 10 частин казеїну і 1 частина бури замішують в двох частинах води до отримання тесту, потім додають ще дві частини води.
Отриманий клей придатний до вживання протягом 2-3 годин, після чого твердне.
Казеїновий клей з сиру
Додати до сиру по краплях нашатирний спирт - до тих пір, поки не вийде драглиста прозора маса.
Для більшої міцності змазаним клеєм поверхням потрібно дати просохнути, потім покривають тонким шаром вапняного тесту і лише після цього сполучають склеювані деталі.
Для отримання водотривких якостей в готовий казеїновий клей додають кілька крапель формаліну або розчину алюмінієвих квасцов.
Клей для дерева, шкіри, шкірзамінників, дерматину і тканини
До його складу входять 10 частин води, 40 частин пшеничного борошна, 1,5 частини алюмінієвих квасцов і 3 частини каніфолі.
Всі компоненти заливаються водою, ретельно замішуються і ставляться на слабкий вогонь. Як тільки клейова маса почне загусає, її знімають з вогню і відразу ж (поки вона не остигнула) застосовують.
Клей для гуми
Шматок м'якої гуми кришать на дрібні шматочки, які наполягають протягом декількох діб на чистому, легкому (авіаційному) бензині.
В результаті виходить розчин гуми, який обережно зливають, фільтрують і залишають відкритим на теплому місці до отримання густої маси. Її і використовують для склеювання виробів з гуми. Поверхні, що сполучаються повинні бути очищені від всякого бруду та жиру.
Декстриновий клей
Декстрин - це продукт розщеплення крохмалю. З нього виходить хороший клей, яким можна з успіхом клеїти папір, картон, тканини, шкіру і т. п. Сам декстрин готують наступним чином:
Крохмаль кладуть у фарфорову або емальовану ємність, або в чисту сковороду і поміщають в сушильну шафу, і поступово підвищують температуру до 160 ° С. При цій температурі крохмаль витримують 1:00 45 хвилин.
В процесі температурного розщеплення крохмалю він набуває жовтуватий колір. У цьому стані він і перетворюється в декстрин. При більш слабкому прогріванні процес розщеплення йде повільніше, а при більш сильному - крохмаль підгорає.
Для приготування клею на 1 частина декстрину беруть 1 частину води. Воду нагрівають майже до кипіння, засипають в неї декстрин і розмішують до тих пір, поки він не розчиниться.
Готовий декстриновий клей швидко густіє і стає непридатним до вживання. Щоб збільшити термін його зберігання, готують клей по наступному рецепту: 3 частини декстрину змішують з 4-5 частинами холодної води, потім, постійно помішуючи, склад нагрівають і додають 1 частина гліцерину. Такий клей зберігається тривалий час в закупореній скляній посуді.