Російська піч - надійний друг

Категорія  Дім  |  Меблі, декор, аксесуари 25.03.12

З найдавніших часів, людство використовує печі для обігріву своїх осель та приготування їжі. Сучасні печі нагадують стародавні примітивні пристосування для обігріву тільки загальним принципом отримання тепла - спалюванням різних видів палива. Серед безлічі всіляких конструкцій печей можна виділити два основних напрямки. Це печі для опалення та печі варильні, застосовувані для приготування їжі. Хоча, дуже часто, ці функції з'єднуються в одній печі, яка використовується як для приготування їжі, так і для обігріву.

У наших співгромадян найбільшою популярністю природно користуються російські печі. Ця піч успішно використовувалася і для варіння, і для обігріву, займаючи центральне місце в будинку, рівномірно нагріваючи все навколишній простір, і була одним з найважливіших предметів побуту у росіян. Така піч мала досить великі розміри і нагрівалася протягом тривалого часу, а й остигала так само довго. Для опалення використовувалися дрова, причому в хід йшла практично будь-яка деревина, за винятком, зрозуміло, цінних порід. В Росії, а особливо в селах і селах, зазвичай споруджувалася російська піч з лежанкою. Лежанка (або лежак), служила спальним місцем. Така піч обладналася різними пристосуваннями для зберігання кухонного начиння, зазвичай белілась і оздоблювалась яскравими малюнками.

Пристрій російської печі абсолютно раціональне, але в той же час досить складне. Бездоганна робота печі, залежала від створення правильної системи димоходів, яка забезпечувала гарну тягу і розраховувалася заздалегідь, до будівлі. Як правило, російська піч з лежанкою створювалася спеціальними майстрами - пічниками, тримав секрети таких розрахунків в суворій таємниці, і звичайно передавали свої знання у спадок. Справжні, нормально функціонують російські печі своїми руками створити може далеко не кожен, тому, як правило, для таких робіт найкраще запросити досвідченого майстра. Для виготовлення печі, а особливо топкового відділення, використовувався спеціальний вогнетривку цеглу. Створюючи російські печі, кладка виконується особливим чином, з перев'язками та іншими «хитрощами», які досконально відомі справжнім пічника. Варильна поверхня виготовлялася з металу, як правила чавунної плити з двома отворами, закриваються набірними колами різного діаметру. Змінюючи кількість таких кіл можна було регулювати інтенсивність тепла і швидкість приготування їжі. Димохід оснащувався системою металевих засувок, якими регулювалася тяга. Під час розпалювання ці засувки відкривалися повністю, а по мірі прогорання палива поступово прикривалися. З фасадної сторони російські печі обладналися дверцятами для завантаження палива і видалення золи.

Сьогодні такі печі залишилися тільки в найвіддаленіших селах, поступившись місцем більш сучасним пристроям для обігріву та приготування їжі. Дуже часто сучасні заміські будинки, дачі та котеджі обладнуються камінами. Можна сказати, що це модифікована відповідним чином, піч опалювальна дров'яна, маючи на увазі справжній дров'яної камін, а не декоративні його варіанти, в яких обігрів здійснюється газом або електрикою. Каміни розташовується зазвичай у вітальнях, обладнуються різними декоративними прикрасами, поличками, виступами, і протипожежними засобами.

Сьогодні піч опалювальна дров'яна не тільки не втратила своїх провідних позицій в обладнанні жител, але можна сказати, переживає своє друге народження, особливо це стосується російської глибинки. Незважаючи на зростаючий дефіцит деревини, вона продовжує використовуватися в якості найбільш дешевого і доступного палива. Використовувати для обігріву та приготування їжі електрику, а тим більше газ досить дорого, та й не завжди можливо, а викидну деревину для опалення можна знайти без особливих проблем, практично повсюдно. Найбільш часто як засіб опалення використовується піч дров'яна для дачі. Такі печі виконуються не тільки зі спеціального вогнетривкої цегли, але й з металу (буржуйки), особливо якщо дача не передбачається для цілорічного проживання. За допомогою такої печі можна успішно обігріти приміщення дачі під час нечастих її відвідин в зимовий період. Зазвичай, піч дров'яна для дачі виконується як полегшений варіант традиційної російської печі, без лежанки та варильної поверхні, має невеликі розміри і використовується виключно для обігріву.

Сучасні заміські садиби припускають, як правило, наявність невеликої лазні. Зазвичай вони є всілякі різновиди російської лазні. Тобто невелика парилка і окреме помивочной приміщення. Опалення такої лазні здійснюється за допомогою дров'яної печі, хоча останнім часом все більш популярними стають електричні чи газові обігрівачі. Піч для російської лазні викладається певним чином. В окремому приміщенні влаштовується топка з вогнетривкої цегли, як у звичайній печі. Тут відбувається завантаження дров і їх горіння. Продовження топки виводиться в парилку і виконується з каменів підібраних і скріплених особливим чином. При згорянні дров в топці відбувається нагрів каменів в парилці, піднімаючи температуру в приміщенні до 80 градусів і вище.

Спорудити піч для російської лазні досить просто, при наявності відповідного досвіду та необхідних матеріалів. У спеціальній літературі і на сторінках сайтів інтернету можна знайти різні посібники та збірники порад з будівництва таких пристроїв як печі дров'яні своїми руками. Не дивлячись на те, що пристрій російської печі досить складне, багато власників заміських будинків беруться за їх виготовлення і досить часто при певному завзятості і наполегливості домагаються зовсім непоганих результатів. Створюючи російські печі, кладка для багатьох, є найскладнішим моментом у всьому будівництві. Але при вдалому результаті цього заходу, російські печі своїми руками, будуть гордістю будь-якого майстра.



Читайте також:

Корисне

© 2012 Щоденний пізнавальний журнал про ремонт
Hosted by uCoz